Spring til indhold

Varme som i en sauna

Nu har jeg altså aldrig hørt magen. Man tager da ikke tæpper med ind i en sauna! Det er da helt vildt at kunne finde på det. Men de taler altså meget om fordelene ved et infrarød saunatæppe nede i fitnesscenteret. Jeg har selv hørt dem. Og nede i fitnesscenteret har de jo en sauna. Jeg bruger den til kvinder. Men jeg har dog ikke set tæpper derinde endnu. Måske er der noget, jeg ikke forstår? Helt rigtigt – der var noget, som jeg havde misforstået – totalt!

Den havde jeg misforstået

Min undersøgelse har nemlig vist mig, at et saunatæppe ikke skal med ind i saunaen. Det er jo næsten brandfarligt. Nej, et saunatæppe er et tæppe – eller nærmere en sovepose – der kan fungere som en sauna. Tæppet kan nemlig varmes op til meget høje temperaturer. Og når du ligger i det, så bliver du udsat for stærk varme. Det er da også grunden til at alle forhandlere af saunatæpper gør meget ud af at gøre os – forbrugerne – opmærksomme på, at vi skal sørge for at drikke rigeligt med vand, inden vi bruger et saunatæppe. Vi kommer nemlig til at svede ret kraftigt.

Fordelene ved at svede

Men hvad er fordelen ved at svede så meget? Ja, der er faktisk flere fordele: Du kan forøge kalorieforbrændingen. Men hvis du tror, at du kan tabe dig ved hjælp af et saunatæppe, så skal du altså være meget forsigtig. Jeg er nemlig ikke sikker på, at et saunatæppe forøger fedtforbrændingen. Og du skal altså have et bestemt antal kalorier hver dag. Så den der med at spise flere kalorier end du måske skal have og så brænde dem af i et saunatæppe, er ikke den bedste løsning, hvis du skal tabe dig.
Men en reel fordel er, at et saunatæppe kan hjælpe sportsmennesker til hurtigere restitution efter hård træning. Det har noget at gøre med, at saunatæppet sørger for, at blodcirkulationen sker hurtigere og dermed medvirker til, at de affaldsstoffer, som produceres i musklerne og kroppen under træningen, hurtigere bliver udskilt – via sveden.

Udrensning af kroppen

Og her er så en anden reel fordel ved at lægge sig i et saunatæppe: Du kan faktisk bruge det til at rense din krop ud. Godt nok via sved igen. Men ligesom vi renser huden ved hjælp af cremer og sæbe, så kan det være sundt for os, hvis vi også renser kroppen for giftstoffer og affaldsrester, som lejrer sig i den. Men igen: Pas på med det. Lad være med at overdrive brugen af saunatæppet. Tro ikke, at du lige sådan kan blive ren indvendigt, ved at ligge i tæppet i et par timer. Brug det med varsomhed. Både fordi udrensningen ikke skal gå hen og blive tortur for dig. Og fordi du skal have din væskebalance i orden.

Derfor er der en uskreven regel: Brug aldrig et saunatæppe i længere tid end op til højest en time (60 minutter). Og ja, jeg gentager: Sørg for at du får vand at drikke – før og efter brugen af saunatæppet. Det sikrer, at du ikke bliver dehydreret, hvilket kan være meget ubehageligt.