Spring til indhold

Udfordring

Jeg står her som træner for 6 håbefulde juniorryttere, som alle er på samme niveau. De kender ikke hinanden, men skal bo og leve sammen i 10 dage, mens de er i konkurrence. Der er både hold- og individuel konkurrence til mesterskaberne, så det er vigtigt, at de bliver et godt team. Og det må gerne gå hurtigt – der er kun tre uger til mesterskaberne, og vi skal også nå at finpudse nogle af øvelserne, de skal ride til mesterskaberne. Men hvordan får jeg skabt et hold ud af 6 individualister?

Hvordan udvikler man et team

Jeg har været inde på nettet for at læse lidt om teamudvikling. Der er mange som udbyder specifikke kurser i teambuilding, men vi har ikke rigtig tid til at rive 2 dage ud af kalenderen inden mesterskaberne.  Jeg fandt én, som giver kurser i teambuilding på Sjælland, men det var ikke muligt at få et godt og kort kursus i stand med så kort varsel. Træningen tager meget tid dagligt.

Min eneste mulighed for at få noget der ligner et hold frem, vil være at lave nogle teambuilding aktiviteter, som selv jeg kan finde ud af at håndtere – og så må jeg vist tage en forholdsvis autoritær lederfunktion i brug. Heldigvis har de én fælles interesse: Sporten og hestene. Måske kan jeg bruge det som udgangspunkt for at få et hold frem. Nu er der bare lige det at de her 16 – 18 årige ryttere er fulde af krudt. Jeg ved at én af dem er meget livlig, hvis jeg kan sige det på den måde. Hun har ry for at feste lidt mere end det er godt, når man er i konkurrence.

Måske kan jeg starte med at dele dem ind i par og give dem pligter overfor hinanden. Fx to der står for staldarbejdet, to der står for madlavning, to der står for alt det administrative mht. dyrlægetjek, tilmelding, pas osv.? Og så kan de lave rotationsordning. Sådan at alle får mulighed for en ekstra times søvn om morgenen, når de 2, der har stalden, sørger for fodring. Eller at alle ved hvor hestenes pas og tilmeldingerne er. Eller at alle får mulighed for at servere deres livret til aftensmad.

Aktiviteter

Jeg har dog i sinde også at lave nogle mere specifikke teambuilding aktiviteter med dem i fritiden. Det kan være sådan noget med at de skal lære at høre efter, når nogen taler til dem. Der er et par stykker på holdet, som er meget selvsikre. De tror de ved alt, og kan nemt komme til at tromle nogle af de mere uerfarne ryttere. Det går ikke. Vi kan ikke have at de mister deres selvtillid. På den anden side, må de også høre efter, når de 2 mere erfarne har et godt råd. Og så skal de altså også høre efter, når jeg giver dem instrukser. Så jeg skal også være en del af teamet. Ellers får vi ikke de resultater, vi ønsker os. Pyh, det bliver en opgave at gøre det klart for dem, at vi er til mesterskaberne for at vinde – og at de derfor skal samarbejde med hinanden.