Spring til indhold

To taghistorier

Vores fritidshus er brændt ned. Det var simpelthen en ulykke. En eller anden havde lavet bål i skoven, som ligger lige op til vores grund. En varm sommerdag. Vi havde haft en del uger med varme og tørke, så det var en ret ubetænksom person, som lavede bålet. Og det gik galt. Koglerne sprang ind i vores have, og ilden bredte sig hurtigt til huset.

Tækkemanden

Huset er et gammelt bondehus med stråtag. Vi havde lige fået en tækkemand på Fyn til at komme for at se på de reparationer, vi skulle have lavet på det, og ventede bare på et tilbud fra ham. Heldigvis var vi ikke i huset, da branden brød ud, så vi kom ikke til skade, men huset er brændt ned, og vi skal så i gang med at få det bygget op igen.

Heldigvis får vi erstatning, vores egen forsikring dækker store dele af udgifterne. Gerningsmandens forsikring dækker også. De har dog frarådet, at vi ikke får lagt stråtag på den nye bygning. Det er vi ikke villige til. Stråtaget var en af grundene til, at vi købte huset i sin tid. Så der skal naturligvis nyt stråtag på igen. Det er der ingen diskussion om. Det er en del af at have et fritidshus. Stråtage og Fyn hører sammen. Basta.

Vores tækkemand hørte om branden og sendte en mail om, at hans tilbud på reparation af stråtaget så nok ville være overflødigt. Han vil give os et tilbud på et nyt stråtag. Med brandsikring.
Vi skrev tilbage, at ja naturligvis vil vi gerne se hans tilbud. Vi ved, at vi siger ja til det. Han er dygtig, og man kan regne med, at han leverer til tiden. Så gerningsmandens forsikring må dække udgiften. Det skal de. Det er vores hus, som er brændt, og vi betaler en del af genopførslen af det.

Og sørme om ikke der kom endnu en historie indsendt til os – også om stråtag:

Vi står og skal have nyt tag. Det gamle er grimt, og isoleringen oppe under loftet er meget dårlig. Vi bruger en del penge på varmeregningen, så vi vil gerne gøre noget for at spare på energien og få lidt ekstra penge tilovers. Vi har overvejet at få lagt et stråtag. Det kunne være flot og vil klæde vores hus. Men hvor finder vi en, som ved noget af om stråtag på Fyn? Vi ved ikke meget selv og vil gerne tale med en fagmand, som kan forklare os om brandfare og brandsikring af taget og samtidig også fortælle noget om isolering, og hvad vi ellers skal være opmærksom på, inden vi beslutter os for, hvilket nyt tag vi skal have.

Reparation af et stråtag

Min fætter har et hus med stråtag. Han har forklaret os, at sådan et tag egentlig ikke er så forskelligt fra andre tage. Det kræver bare, at det er en rigtig tækkemand, som lægger det. Han har henvist os til en tækkemand, han kender, som vi gerne må besøge for at få en snak om tingene. Vi har aftalt at mødes med ham i næste uge. Han kan ikke før, fordi han har travlt med en reparation af stråtag for en kunde, som fik lagt sit for 10 år siden. Der skal gøres lidt ved mønningen.

Ok, vi kan godt vente en uges tid med at få svar på alle vores spørgsmål. Det vigtigste er, at vi husker at spørge ham om alt, hvad vi kan komme i tanke om. Fx hvad koster et stråtag egentlig? Hvor lang tid tager det at få det lagt? Hvornår kan det lægges? Er der særlige forhold, man skal være opmærksom på med hensyn til forsikring? Er materialerne økologiske? Skal man have en speciel tilladelse til det fra kommunen? Kan man få økonomisk støtte til etableringen af taget?
Ja, vi har mange spørgsmål, som skal besvares.