Spring til indhold

Søvnmangel og stress

Kender du det der med, at du gerne vil opnå noget? Fx at spare nogle penge sammen til en ny bil. Eller en ny seng. Kender du den tilfredsstillende følelse, det er faktisk at have nået målet? At købe den nye bil eller super elevationsseng. Jeg kender det alt for godt. Altså den tilfredsstillende følelse, det er at have købt en ny ’et-eller-andet’, som jeg altid har drømt om at eje – eller troet, jeg har behov for. Men et eller andet sted er der noget, der er gået galt for mig. Jeg har nemlig opdaget, at jeg skylder en hulens masse penge væk. Jeg har godt nok haft kreditkortet fremme lidt for ofte i den sidste tid.

Evaluering

Men nu her, hvor det første halve år af 2021 lige skal evalueres i forhold til min økonomiske situation, kan jeg se, at jeg er gået alt, alt, alt for langt over mit budget. Jeg har gæld. Ikke kun i form af kreditlån til min bolig. Nej. I form af forbrugslån, forrentning på kreditkortene og kviklån. Og det er ikke godt. Bestemt ikke godt for mig.

Jeg har været i en lignende situation for en del år tilbage. Og det var en meget frustrerende periode for mig. Et var, at jeg kæmpede hårdt for at nedsætte mit forbrug. Noget andet var det at se, at renterne på mine kreditkort bare hobede sig op. Jeg fik dårlig samvittighed over at have brugt for mange penge. Jeg begyndte at lægge forskellige strategier for, hvordan jeg skulle betale min gæld af. Ingen af strategierne, jeg lagde, virkede.

Begyndende stress

Jeg begyndte faktisk at få en del stress-symptomer. Jeg lå søvnløs i utallige nætter. Fik hjertebanken hver gang, jeg fandt en rudekonvolut i postkassen. Men ikke nok med det: Jeg begyndte ligesom at tabe min koncentrationsevne på arbejdet. Og det er faktisk værre end at have gæld. Mister jeg min koncentrationsevne, så begynder jeg at lave fejl. Og fejl er utilgivelige i den branche, jeg arbejder i. Ok. En eller to fejl kan tilgives. Men fire fejl dagligt er farligt. Jeg begyndte at frygte for at miste mit job.
Kombinationen af frygt og gæld er ikke god – det kan jeg altså godt fortælle dig med sikkerhed. Jeg brød sammen en dag. På arbejdet.

En god stresscoach i Aarhus?

Heldigvis var der en god kollega, som ’samlede’ mig op, kan man sige. Hun brugte en del tid på at tale med mig om mine problemer. På et tidspunkt anbefalede hun mig to ting, som jeg faktisk gjorde. Det første var at tale med min bankrådgiver og få sat et budget op, så jeg kunne komme af med nogle af de dumme forbrugslån. Det andet var, at jeg skulle se en stresscoach i Aarhus, som måske kunne hjælpe mig igennem mine søvnproblemer og angstlignende tvangstanker. Jeg gjorde begge dele: Kontaktede den stresscoach, hun anbefalede. Fik en samtale med coachen. Og har siden da fået meget god støtte og nogle gode værktøjer til at håndtere mine tanker. Jeg fik også lavet et budget i samarbejde med min bankrådgiver. Og ja, det hjalp altså.