Spring til indhold

Skader efter sport

sportsskade

Alle, der udøver sport på et eller andet niveau, ved at sportsskader næsten er uundgåelige. Sportsskader sker fordi, vi er uheldige, tænker vi. Vi falder måske under løbet og forstuver en ankel. Det er en sportsskade, som vi ikke er særligt bekymrede over. Anklen hæver. Der bliver lagt forbinding på, og vi holder benet i ro. Indtil hævelsen og smerten har fortaget sig. Og så begynder vi at løbe igen. Jeg kan godt fortælle dig, at de fleste sportsskader ikke sker fordi, vi er uheldige. De sker, fordi vi gør noget forkert. Og hvad er det så, vi gør forkert?

Vi mangler tålmodighed

Den fejl, vi ofte laver, er, at vi ikke giver vores krop tid til at restituere sig efter træning. Hvad vil det nu sige, tænker du? Jeg sover da 8 – 9 timer i døgnet. Jeg spiser sundt. Får masser af vand.

Ja, det er fint. Men lader du dine muskler få den hvile, de har brug for, efter at du har været i hård træning? Sikkert ikke. Du maser på. Du skal nemlig til stævne – og så glemmer du, at din krop faktisk har en grænse for, hvad den kan klare. Her er det, at trætte og ofte også ømme muskler kan føre til, at du får en sportsskade. Du må derfor ikke ignorere det, hvis du har meget ømme eller tunge ben efter træningen. Du skal give benenes muskler lov til at hvile ud. Ellers kan de ikke magte den udfordring, du giver dem under næste træningssession. Dermed er der risiko for, at du kommer til skade. Dine muskler vil måske bare gå i strejke, fordi du presser dem for hårdt, kan man sige.

Giv dig selv massage

Kan du gøre noget for, at dine muskler bliver restitueret hurtigere, så du ikke bliver nødt til at miste en træningssession? Ja, det kan du faktisk: Der findes nogle hjælpemidler, som du kan bruge. Et af de hjælpemidler kender du sikkert til allerede: Det er en massagepistol. Den kan give dig massage lige på de punkter, hvor det gør rigtigt ondt efter træningen. Den kan massere dybt, så de spændte muskler løsner sig. Dermed forhindres blodgennemstrømningen ikke, og du kommer hurtigere af med affaldsstofferne, som udskilles under træning.

Boots

Et andet hjælpemiddel er et par Recovery Boots. Dette er et hjælpemiddel til sportsfolk, som fx løber, svømmer eller cykler meget. Kort fortalt, er det et par støvler, som du trækker på benene. Inde i støvlerne sidder der nogle kamre, som sender elektriske strømninger ind mod foden, lægget og låret. Det er en slags massage – uden egentlig at være massage! De elektriske strømninger bevirker, at ømme muskler hurtigere kommer tilbage i form igen. Du kan selv bestemme, hvornår du vil bruge et par Recovery Boots. Fx lige efter træningen. Eller om aftenen, imens du sidder og ser en film. Recovery Boots kommer i flere forskellige udgaver. Den største forskel imellem dem er antallet af kamre, som kan ’massere’ dine ben. Nogle har få kamre, andre modeller har mange kamre. Recovery Boots kommer også med batteri, så du ikke behøver, at sidder tæt på en stikkontakt.