Spring til indhold

Piller eller briketter

Jeg har en god ven, som har arvet en gammel landejendom ca. 20 km uden for byen. Han har brugt sine kunstneriske evner på at sætte boligen i stand. Han er meget kreativ og har en del gammelt ragelse, som han ligesom har formået at få brugt i sin nye bolig. Hvis jeg skal beskrive den, så ligner den en blanding af et lokalmuseum og en ultramoderne og hightech bolig. En ”smart” bolig. Midt i køkkengulvet har han fx lavet en udstillingsvitrine, hvori der ligger en gammel le. Den må have stået ude i laden. Nu bliver den så fremvist til alle os, der besøger hans køkken. Han har også et par gamle flettede kurve bygget ind i væggen ude i entreen. Ret sjovt.

Lyd overalt

Samtidigt har han så brugt mange penge på at installere en masse højtalere overalt. Han elsker musik. Spiller selv på klaver, og der er ikke et minut, uden at der bliver streamet musik.

Midt i stuen har han tre sofaer stående. Sådan rundt om et stort sofabord, der ligesom læner sig op (på den sidste side) af et stort stålrør. Da jeg så det første gang syntes jeg, det så fantastisk flot ud. Og det gør det sådan set også. Stål, sten, naturmaterialer og samtidig hightech. Der er noget fantastisk i det. Jeg spurgte ham om, hvorfor det stålrør står lige der. Han forklarede mig, at røret faktisk ikke bare er en dekoration. Det har en funktion. Det indeholder en ventil. Det er en slags skorsten.

Ovn til træpiller

Det fører nemlig ned til den lille kartoffelkælder, hvor han nu har fået installeret en ovn, der brænder træpiller. Han vil helst være nogenlunde uafhængig, hvis der er strømsvigt, så hvis han ikke kan varme huset op via el, så kan han tænde for ovnen. OK, smart nok. Men hvorfor skal det stålrør så stå lige der midt i stuen? Jeg fik at vide, at det skal det, fordi det var det nemmeste for ham. Han har fået det lavet sådan, at stålrøret bliver ført op via stuen til hans soveværelse. Og når der bliver fyret op i ovnen, så er der rigtig varmt i hans soveværelse. Det var lidt af en ahaoplevelse for mig at få det svar. Nu forstår jeg, hvorfor han altid går i store, tykke sweatre: Han er kuldskær.

Briketter er også en mulighed

Han forklarede mig også, at han synes, at han er heldig, fordi han kan faktisk lagre mange sække fyldt med træpiller nede i den gamle kartoffelkælder. Der er plads nok til flere sække og til ovnen, uden at der er brandfare. Det eneste, han skal sørge for, er at fodre træpillerne i ovnen. Tidligere brugte han faktisk briketter til det.

Fornuftigt nok synes jeg, og lidt sjovt. En anden måde at indrette sig på vil jeg sige. Jeg har aldrig før set et stålrør med varmefunktion midt i en stue. Men som de kloge siger: Der er altid en første gang. Min vens hus er meget hyggeligt. Han har god plads. Stålrøret har vi ligesom vænnet os til, er der. Og faktisk må jeg sige, at det er et flot element i hans indretning af sin bolig.