Spring til indhold

Moderne ønsker

Woman Sitting on Bench

Du er ikke helt fri for at tænke nogle ikke særligt pæne tanker, når snakken nu igen går på, at din niece skal på musikefterskole på Fyn til næste år. De går ud på, at du faktisk tænker, at hun kun skal på efterskole, fordi det skal alle andre også. Det er blevet moderne at tage på efterskole. Hun har fået det til at lyde, som om det er hendes egen idé, men du er ret sikker på, at det er det ikke. Lige som dengang din lillebror skulle rejse rundt om jorden sammen med en kammerat. De skulle absolut starte i Australien. Ikke fordi navnet begynder med ’A’, men fordi netop det år skulle alle bare til Australien!

Er du bedre selv?

Ja, ja du, grib lige fat i egen barm: Var du og din familie da ikke på sommerferie i Vietnam – lige præcist det år, hvor alle erklærede, at de var trætte af Thailand og derfor skulle til Vietnam? Vi er alle ofre for moden og trends, som strømmer i vores liv og samfund. Så lad være med at være så kritisk overfor din niece. At hun ikke bare skal ud og finde et job, så hun kan tjene penge til at rejse for, skal du altså være glad for. Hun tænker da på sin fremtid. Og valget af en musikefterskole er da slet ikke dårligt. Musik er hun jo meget interesseret i.

Musik er overalt i vores liv

Og ja, indrøm det bare: Musik er overalt i vores liv. Lige fra du står op om morgenen, til du lægger hovedet på puden om aftenen. Du kan ikke gå i supermarkedet uden, at der bliver spillet musik derinde. Du kan ikke besøge en specialforretning, uden at der også er musik. Du kan høre musikken, ham der sidder ved siden af dig i S-toget, hører – selvom han har høretelefoner på. Du bliver vækket med musik. Og lur mig, om du ikke også hører musik lige inden, du falder i søvn. Så din nieces valg er slet ikke dårligt. Måske er det ikke kun for at lære mere om musik, hun valgte det. Det kan sagtens være, at hun bare gerne vil forstå sig selv og det samfund, hun oplever, bedre. Ligesom ham her.

9. klasse på fynsk efterskole

At hun er så heldig, at det bliver til 9.klasse på efterskole, har hun måske ikke helt forstået endnu. Men det er faktisk en stor gave, at hun får lov til at komme afsted på et efterskoleophold så tidligt i sin uddannelse. Hun vil få en masse viden og en masse ballast, som hun kan bruge fremover i sit videre uddannelsesforløb. Der er nemlig ikke nogen tvivl: Hun vender tilbage til det mere konventionelle uddannelsesforløb med gymnasietid og derefter ophold på et universitet.

Så nu, hvor SU reglerne bliver skærpet endnu en gang, så er det virkeligt vigtigt, at hun vælger den rigtige uddannelse. Der bliver ikke råd til at rutte med tiden og det vil måske slet ikke kunne komme på tale, at hun skifter retning under et videregående uddannelsesforløb. Så nu, hvor hun kan og har tid, så lad hende udvikle den ballast, som hun får brug for – på musikefterskolen, som hun skal gå på.