Spring til indhold

Mental boble?

woman sitting on black chair in front of glass-panel window with white curtains

Det er slet ikke ualmindeligt, at vi føler os buret inde i en mental boble, som vi ikke kan komme ud af. Boblen gør os bekymrede, fordi den får vores tanker til at kredse om ganske få bekymrende facetter i vores hverdag. Det kan være, vi går og bekymrer os over presset på jobbet. Det kan tænkes, at vi har et familiemedlem, der er sygt, og vi derfor tænker på sygdom hele tiden. Der er mange bekymringer i hverdagen. Men er der en grund til, at vi absolut kun tænker på det dårlige? Eller er det bare sådan en skidt vane, vi har oparbejdet?

Bekymringer slider

Det burde ikke være tilfældet, at du går og lukker dig inde i den boble, der er fyldt af bekymring. Er du lukket inde i den, så skal den altså punkteres – ligesom en ballon. Du skal væk fra bekymringerne, så du også kan se det positive i livet. Nej, du skal selvfølgelig ikke glemme det, der bekymrer dig. Det kan du heller ikke. Men du skal lære at håndtere tankerne, så bekymringerne ikke bliver dominerende i dit liv! Det fortjener du. Dit store spørgsmål er nu: ”Hvordan gør jeg det?”

Mange hjælpes med metakognitiv terapi

Svaret er, at du kunne forsøge dig med at gå i metakognitiv terapi hos heypeople. Dette er en form for psykoterapi, der specielt sigter på at give dig nogle redskaber, så du kan kontrollere dine tanker.

Måske siger det dig ikke noget. ”Metakognitiv terapi”. Du tænker måske, at det bare er et andet navn for en eller anden tilfældig terapiform. Det er det bare ikke. Det er en terapiform, der adskiller sig fra ’almindelig’ psykoterapi ved, at den fokuserer på at give dig mærkbare resultater – meget hurtigt. Den fokuserer ikke på at finde grunde og forklaringer på, hvorfor du har det psykisk dårligt. Dette er en opgave, som metakognitiv terapi dog også vil hjælpe dig med, men det er ikke førsteprioriteten. Nej. Den er nemlig, at du får helt konkrete værktøj til at kunne arbejde selvstændigt med dine tanker, så du kommer væk fra dine bekymringer, din angst, din stress eller endda depression.

Konkrete øvelser du kan bruge

Der vil nemlig ske det, at din terapeut vil give dig nogle helt konkrete øvelser til metakognitiv terapi, som du kan bruge i hverdagen. Øvelserne lærer dig at kontrollere dine tanker, så de ikke løber afsted med dig – psykisk. Vi kan sammenligne det med, at du får en træner, der hjælper dig til at kontrollere dig selv og dine tanker. Lidt ligesom du har en træner, der hjælper dig til at komme i god fysisk form.

Måske har du allerede tænkt på, at denne form for terapi vil være godt for dig. Dit spørgsmål er bare, hvor du kan modtage metakognitiv terapi i København. Det er jo ikke en terapiform, som du hører om hver dag. Hertil er der kun at sige, at du kan finde certificerede terapeuter, der har specialisering i metakognitiv terapi i København – du skal bare lede efter dem på Google. Ligesom du ville lede efter det bedste fitnesscenter i nærheden af det sted, du bor.