Spring til indhold

Makita til haven

velklippet hæk

Der er blevet dømt havearbejde her i weekenden. Og du gider bare ikke. Men der er vist ikke nogen vej udenom. Alle i familien skal deltage. Dine forældre har insisteret. Når du har arbejdet i haven i 3 timer, så må du godt gå indenfor igen og tilbage til din smartphone. Men fra 9:00 til 12:00 her lørdag formiddag, er din smartphone blevet inddraget. Øv. Ret irriterende. Men, som sagt: Ingen flugtmulighed. Du får udleveret et par havehandsker af din far. Han smiler og ved godt, at du slet ikke er i humør til havearbejdet.

Hækkeklipperne

Han spørger dig, om du vil tage den store hækkeklipper, eller om du hellere vil bruge den lille. Han har flere af de der Makita hækkeklippere. Blandt andet også en kantklipper til græsplænen. Du tager den lille. Den store er lidt for tung. I skal åbenbart klippe hækkene. Der er mange meter hæk at klippe. Det bliver umuligt at løfte armene i eftermiddag. Og i aften skal du til fest, så det tyder på, at du ikke kommer til at danse for meget.

Du går – sammen med din far – ned i det fjerneste hjørne af haven. Din far forklarer dig, hvordan han har tænkt sig, at I skal klippe hækken. Han går forrest. Tager det groveste væk – og så skal du følge efter og sørge for at hækken bliver trimmet fint. Den skal være plan både på toppen og på siden. Du kigger på din Makita hækkeklipper. Ok, det var det forkerte valg. Du skulle have valgt den store. Men nu er der ikke noget at gøre ved det. Du ser på din far, imens han håndterer sin hækkeklipper.

Han kan det pjat

Han er god. Det går hurtigt. Der ryger en masse små grene og blade af hækken i en fart. Du følger efter og trimmer. Det er ikke helt nemt at håndtere hækkeklipperen for dig. Din far holder øje med dig. Han er lige ved at gribe ind, fordi han vil hjælpe dig. Men han gør det ikke. Du skal bare lære det. Der går ikke så lang tid. Så har du fundet ud af, hvordan du skal holde på hækkeklipperen, så den er i balance, og du ikke skal kæmpe for at trimme flot. Det begynder at gå lidt mere tjept. Du smiler tilbage til din far. Han kan se, at du begynder at få taget på det. I fortsætter i tavshed. Der bliver klippet og trimmet. Du begynder at føle, at I er et godt team.

Da i har fået klippet og trimmet den første hæk, siger din far, at I lige skal have en pause. I lægger jeres Makita hækkeklippere fra jer og strækker armene. Din far ømmer sig lidt ved skulderen. I taler om, hvor I skal starte om få minutter igen. Nede i det andet hjørne? Eller ude på vejen? I vælger at starte ude på vejen. Der skal hækken jo se ekstra pæn ud. Så det skal gøres nu, inden I bliver for trætte af at holde på hækkeklipperne. Hvis den sidste hæk ikke bliver helt så flot som den ud til vejen, så er det ok.