Spring til indhold

Isolering først

Vi flyttede ind i vores hus for ca. et år siden. Det er vores første ejerbolig. Vi havde længe gået og ledt efter det, og da det rigtige hus blev sat til salg, slog vi til. Det er et hus, der er blevet bygget i slutningen af 1950’erne. Det er stort og rummeligt. Og vi har naturligvis brugt mange penge på at få lavet et splinternyt køkken og få renoveret badeværelserne. Meget af arbejdet med at få slebet trægulvene, malet og tapetseret har vi selv gjort. Her er rart at være. Vi er glade. Men her er altså også lidt koldt. Og jeg kan da se, at vi har en varmeregning, der næsten slår sparegrisen itu. Vi har for nylig haft besøg af en energiekspert, som anbefalede to ting: Isolering af hulmurene i huset og installation af varmepumpe.

Ikke overrasket

Det der med varmepumpen kom egentlig ikke som en overraskelse for mig. Jeg antager, at det har noget at gøre med den generelle miljøpolitik. Vi vil gerne spare på energien, så det er ret logisk, at han foreslog, at vi udskifter oliefyret med en varmepumpe.
Men det der med isolering af hulmur, havde jeg ikke lige forudset. Det kom lidt som en overraskelse for mig. Men han forklarede mig at huse, der er bygget før oliekrisen i 1973 ofte er meget dårligt isoleret. Og hvis den forrige ejer, ikke har fået lavet en efterisolering, så kan det faktisk betale sig at få det gjort. Hellere i dag end i morgen, som han sagde.

Loftet skal måske isoleres også

Min partner og jeg har talt om at få lavet hulmursisoleringer og samtidigt få sat en varmepumpe op. Vi har bare et problem. Økonomien er ikke så stærk endnu. Vi har råd til at betale vores boliglån og regningerne, men der er ligesom ikke alt for mange penge at bruge til nye investeringer tilbage. Ham energieksperten sagde ellers, at man kan regne med en ret kraftig besparing på varmeregningen, hvis man får lavet en rigtig efterisolering af sit hus. Så måske er det den vej, vi skal gå: Starte med at få lavet en hulmursisolering og derefter bede om et lån i banken, så vi kan finansiere en varmepumpe. Eller måske også få loftet isoleret – har læst om det her: https://calidi.dk/vi-tilbyder/loftsisolering/  Det vil givetvis ikke give os flere penge mellem hænderne til at begynde med. Men er der, er ikke noget med, at man siger, at investeringen i en varmepumpe betaler sig efter 6 år? Hvordan mon det forholder sig med jordvarme?

God investering

Jeg skal have regnet lidt på det. Og måske kan man få noget støtte til investeringerne. Det drejer sig jo om, at vi gerne vil gøre vores hus mere miljørigtigt. Vi vil jo også gerne gøre noget for at mindske forbruget af fossile brændstoffer. Og hvis det samtidigt er nogle investeringer, der giver os et bedre indeklima, så kan der da kun være god grund til at sluge den sure pille og bede banken om et lån. Ja, sådan ser jeg på det. Jeg ved ikke, om min partner har den samme mening. Det må vi have en snak om – og så finder vi nok en løsning.