Spring til indhold

Hvad siger Planloven?

green grass field during daytime

Ja. Du sidder godt nok i en lidt underlig situation. Du har fået et brev fra kommunen, som skriver, at du skal afgive et ret stort stykke land. De skriver intet om hvorfor. De skriver i sådan et nørklet advokat sprog: ”I henhold til planlovens 35 har vi pligt til … ”. Du fatter ikke et pløk. Og du bliver vred. Det ligner ikke noget. Du har betalt alle dine skatter. Du betaler i dyre domme for at eje jord. Du betaler skat for at kunne bo i dit lille beskedne hus på ejendommen. De skriver intet om erstatning ved ekspropriation, som faktisk er det, som brevet handler om: Kommunen har brug for at inddrage en del af din jord til et nyt stort og ambitiøst projekt, som den vil udføre. Det sker – kan du forstå – for at skabe udvikling i kommunen.

Hvad sker der her?

Du sidder tilbage i din ubehagelige kontorstol og spørger dig selv om, hvad det her i virkeligheden handler om. Du kan forstå, at kommunen vil investere i nye arbejdspladser. Du kan forstå, at investeringen består i opførelse af nyt byggeri – på din jord. Men resten forstår du simpelthen ikke. Også selv om du hilser kommunens nye initiativ velkommen. Skal det virkeligt gå ud over dig?

Du har brug for hjælp. Og det er slet ikke noget, du skal være flov over – eller ked af. Det er nemlig ikke nemt, når advokater forstår at skrive på en måde, så alt flyder ud for øjnene. Find din egen advokat. Helst en, som har erfaring med ekspropriationsprocesloven. Det er nemlig sådan en advokat, du har brug for.

Erstatning efter ekspropriation?

an kan forklare dig, hvad det er, som kommunens advokater har skrevet til dig – og – vigtigt! – han kan hjælpe dig, så du får den størst mulige ekspropriationserstatning. Det skal du nemlig have. At kommunens advokater slet ikke nævner det, er forkasteligt. Det burde de gøre, så du ikke på forhånd bliver skræmt og skuffet. Det er nemlig det, du er lige nu: Du har en tanke om, at du bliver nødt til at flytte. Væk fra dit lille dejlige hus og den skønne have, som du har brugt timevis på at etablere over de sidste år. Du er skuffet. Du flyttede jo ind til kommunen med din lille virksomhed. Skabte et par nye arbejdspladser for lokale, som værdsætter dig som arbejdsgiver. Og nu får du så sådan et brev.

Træk vejret og kæmp

Du skal ikke være skræmt eller skuffet! Du skal bare forstå, at kommunen ser tingene i et lidt større perspektiv og har lavet en lokalplan, der involverer noget af din ejendom. Du har ret til at gøre indsigelse og forsøge at få det store projekt flyttet. Men kan du det alene?

Du forstår godt, at du har brug for hjælp fra en god advokat, der ved alt om, hvordan ekspropriationer foregår. Du ved, at uden hjælp fra sådan en advokat, så har du ikke en eneste chance for at kunne blive boende i dit hus. Du vil nemlig selv begynde at lede efter andre steder at bo. Skuffelsen er stor. Og din frustration er endnu større.