Spring til indhold

Hvad er et varmeskab?

Laboratory

Når du er hos tandlægen, så har du sikkert lagt mærke til at assistenten altid sørger for at pakke nogle af de der stykker værktøj, som lægen stikker i munden på dig, ud af helt steril indpakning. Og assistenten sørger måske bevidst for, at du kan høre det. Instrumenterne bliver så lagt på en bakke, og så får du et bæger med en væske i, som du skal skylle munden med. Når det er gjort så kommer tandlægen. Og så er du bare tvunget til at lade ham få renset dine tænder, så du kan blive glad igen. Hvad tænker du så på, imens du sidder der i tandlægestolen og lader tandlægen passe sit arbejde?

De mindre varmeskabe

Det kan godt være, at du gør lidt som jeg: Kigger på det der varmeskab, han har stående ovre ved siden af affaldsspanden. Det er sådan et lille varmeskab, som han bruger til at sterilisere alle sine små stykker værktøj i. Og der kan faktisk ligge ret mange af de der små spejle og syle, som han pirker dig i gummerne med. Når vi så har stirret på det der varmeskab i flere minutter, så begynder vi at spekulere på, om det er et af de varmeskabe, der kan nå op til over 100oC eller om det er en ældre model, som tandlægen har købt brugt. Ja, tankerne flyver rundt. Kan han ikke snart se at blive færdig med mine tænder?

Nok at se på

Vi kigger panisk rundt i rummet. Blikket hæfter sig igen ved varmeskabet. Der er heller ikke så meget at se på. Ok, der er en vask, et køkkenbord og så er der et par højtalere. Lægen forsøger jo at dulme vores nerver med god musik. Det hjælper. Vi lukker måske øjnene og lytter. Men på et tidspunkt så må vi jo åbne øjnene og se vores tandlæge i øjnene – hans ansigt er jo lige over vores. Vi vender igen blikket imod varmeskabet. Og ja, det kan godt være, at vi tager mod til os. Spørger lægen om, hvor varmt varmeskabet kan blive. Han fortæller, at det kan nå helt op til 300oC.

Hvad koster de der varmeskabe?

Det var dog forbavsende. Men en god nyhed. Du kan være helt sikker på at det værktøj, som din tandlæge bruger, er steriliseret. Det har varmeskabet sørget for.  Du spørger om, hvor mange spejle og syle han er nødt til at sterilisere hver dag. Svaret er lidt kryptisk: Lige så mange, som der er kunder plus lidt ekstra af hver slags. Det hænder jo, at vi kommer til at tabe et stykke værktøj på gulvet. Og så må vi jo have fat i rent stykke. Du er glad for at du fik svar på dit spørgsmål om varmeskabet. Og du er ved at samle mod til dig. Det bliver nok næste gang, du skal til tandlægen, at du finder modet til at spørge: Hvad koster varmeskabe egentlig? Er det en stor investering for en ganske almindelig tandlæge? Eller hvordan? Nu skal du først have booket tid til tandlægen igen. Sådan ca. om et halvt års tid.