Spring til indhold

Kan man lære hundetræning?

Efter adskillige måneders overvejelser, som også har betydet mange besøg på det lokale bibliotek, har vi besluttet at købe en hund. Jeg har altid været meget imod at holde kæledyr, fordi jeg ved, hvilken følelsesmæssig belastning det kan være, når man skal efterlade det hos en nabo eller en professionel, når man fx skal på ferie. Biblioteksbesøgene har handlet om at låne bøger om forskellige hunderacer. Vi har læst om mastifs, om schæferhunde, om Golden Retrievers, Labradorhunde og alle de der forskellige, spidssnudede hunde, der findes. Min kone og jeg vil nemlig gerne have en hund.

Hyrdehund

Vi er nået frem til, at vi skal have en hyrdehund. Det, vi har læst os frem til, er, at de skulle være rigtigt gode vagthunde, men også at de skulle være nemme at træne til at holde af hele familien. Og det er jo det, det handler om. Vi er en familie på 4. Og vores børn har længe gerne villet have en hund. Jeg ved ikke, om det sådan er noget med mode, men mange af deres klassekammerater har fået hund. Og vores børn skal ikke mangle noget.

Selv har jeg været meget, imod at vi får en hund. Min kone har derimod sagt til mig, at det muligvis vil være en god ting for os, hvis vi får en hund. Fordi den vil tvinge os (ikke fysisk og bevidst) til at få noget motion hver dag. En hund skal jo luftes. Den skal bevæge sig, så den ikke bare ligger på sin seng og bliver fed, og lad. Jeg kan godt se hendes pointe. Jeg kan sådan set også godt leve med, at vi har hund her i huset. Men. Og der er et ’men’. Hvem af os har tid til at have en hund? Det er jo et dyr. Med følelser, behov og tanker. Sikkert mærkelige tanker. Men så vidt jeg har erfaret som barn, hvor jeg havde mange hunde, så sker der meget i hjernen på en hund.

Hunde skal trænes

En hund skal trænes. Og ja, det er nemt nok at finde et kursus i hundetræning. Men er det så det rigtige kursus for den hund? Der er vel forskel på, hvordan en hyrdehund og en jagthund reagerer? Eller tager jeg fejl? Jo, jeg ved godt, at der er nogle basale regler for, hvad en hund skal kunne. Den skal lystre. Ingen tvivl om det. Og det kan alle hunde lære. Men skal de ikke lære mere end bare de basale regler, som vi har sat i vores samfund? Vil det ikke være modbydeligt at tænke på, hvis dine børn kun skal lære 10-tabellen, fordi det er det basale. Men du ved, at dit barn er en lille Einstein, der har potentiale til meget mere end 10-tabellen? Det samme gælder vel for en hund. Og det er jo altså vigtigt.

Kurser i hundetræning+

Og hvor finder man så et specialiseret kursus i hundetræning, som passer lige netop til din hund? Jeg synes, det er svært at finde. Jeg er sikker på, at der findes massevis af forskellige kurser i hundetræning. Men hvordan finder jeg det rigtige til netop min hund?