Spring til indhold

Dine rettigheder

Ved du, at du har krav på erstatning, hvis dit fly bliver forsinket? Der er mange, som ikke er klar over det, og derfor kommer de til at dobbeltforsikre sig. Ofte, når vi rejser til udlandet på ferie, køber vi også en rejseforsikring. Den kan bestemt være nyttig, men den er faktisk overflødig, hvis du rejser inden for EU. Det er nemlig, sådan at EU bestemte i 2004, at alle EU flyselskaber skal følge de samme regler for erstatning til deres passagerer, hvis flyet forsinkes. Din rejseforsikring kan dække andre ting. Fx transportudgifter hjem, hvis du kommer til skade under dit udenlandsophold. Det kan være en kostbar affære. Sker der en ulykke, og du vil hjem, ja så er din rejseforsikring et godt køb.

Forsikring mod forsinkelse?

Men du har ikke brug for forsikringen for at få erstatning ved forsinket fly. Der er naturligvis nogle krav, som skal være opfyldt, før du kan få erstatning, hvis dit fly blev forsinket. Og der er forhold, som fritager flyselskabet for at kompensere for flyforsinkelsen. Det kan fx være uvejr eller terrorisme. Men i tilfælde, hvor der f.eks. er tekniske problemer med flyet, så kan du få erstatning. En flyforsinkelse kan også ske, hvis én af kabinepersonalet eller piloterne helt uventet bliver syg. Har flyselskabet ikke mandskab baseret i den by, som flyet skulle afgå fra, og én af mandskabet bliver syg, bliver det nemlig nødt til at sende en person fra den nærmeste by, hvor det har personale, som kan vikariere for den syge person, så flyet kommer sikkert hjem til sin base igen. Det kan også tage tid.

Årsager til aflysning / forsinkelse

Hvis flyet ikke får afgangstilladelse af en eller anden grund, og selskabet må vente på, at et andet fly ankommer og derefter kan flyve ruten, som du skulle med, så kan der gå rigtig lang tid. ’Vikar-flyet’ skal nemlig også tjekkes og gøres i stand, før det må lette. Der skal også kaldes friske piloter og kabinepersonale ind. Det kan også tage tid. Ofte er flyselskaberne forberedte på, at den slags ting kan ske, men det kan hænde, at de lige netop den dag har meget travlt, og derfor må du vente. Det sker oftest i de perioder, hvor der er mange mennesker, som rejser. Fx i sommerferien eller i juleferien.

I travle perioder, hvor selskaberne som regel har alle deres fly i luften, og hvor deres mandskab er på arbejde på højtryk, er chancen for en flyforsinkelse stor. Det betyder dog ikke, at flyselskabet ikke skal kompensere dig, hvis dit fly bliver forsinket. Det skal de. Og det skal du vide. Derfor er det en god idé at sætte sig lidt ind i reglerne, der gælder.
Men, det kan være en stor mundfuld at sætte en erstatningssag overfor et stort flyselskab i gang. Derfor er det en god idé at få professionel hjælp til det. Det er forholdsvist nemt og kan i mange tilfælde gøres online. Der findes adskillige sites, som har specialiseret sig i at hjælpe almindelige passagerer som dig og mig med det.