Spring til indhold

Besøg en fysioterapeut

Smerter efter havearbejde

Hvis du har en stor have, så har du sikkert også hække, som er meget lange. De skal klippes, så du kan holde styr på væksten – og især siderne ud til offentlig vej eller gade skal trimmes, så forbipasserende mennesker ikke kommer til at rive sig på eventuelle torne. Det kræver en god hækkesaks. Og det kræver faktisk en del kræfter, når hækkene skal klippes. Ja, det kan være, du har erfaring med det: Det er slet ikke ualmindeligt, at folk udvikler en tennisalbue under hækkeklipningen: Hækkeklipperen er tung. Bevægelserne, du skal lave, er ensformige. Og ja, er det ikke en elektrisk hækkeklipper, du bruger, så kender du også til de spændinger, som du kan mærke i underarmene allerede efter kun 20 minutters hækkeklipning.

Smerter i albuen

Tennisalbuer er smertefulde. Så, hvis din smerte ikke fortager sig i løbet af meget kort tid, så bør du få hjælp. Gå til lægen. Du kan have gjort større skade på hele vævet, der sidder i din albue og underarm. Derfor har du store smerter, som faktisk kan være lammende for dig: Du føler, at du ikke kan bruge dine arme. Det er også rigtigt. Smerterne fortæller dig jo, at der er noget helt galt. Du har overbelastet musklerne i armen. Der er gået inflammation i vævet – musklerne senerne mv. – der forbinder albuen med hånden. Du skal i behandling, så du kan få din bevægelighed tilbage. Og hellere starte behandlingen i dag end i morgen. Ok?

Klinik med fysioterapi

Din læge vil sikkert ikke kunne gøre noget konkret for dig lige med det samme. Jo, han kan udskrive en recept på smertestillende medicin, beordre dig til at holde armen i ro, fordi den har brug for hvile. Han kan også henvise dig til en klinik med fysioterapi i København, som du skal henvende dig til efter en uges tid, hvor din arm har hvilet. Har lægen konstateret, at dit tilfælde er ekstra svært, så kan det være, at han beder dig om at holde armen i en slynge, så du ikke ’kommer til’ at bruge den.

Lige indtil du skal hen til fysioterapeuten. Det er nemlig fysioterapeuten i København, som skal hjælpe dig til at blive smertefri og at kunne bevæge og bruge armen igen. Og det vil ske via et genoptræningsforløb, som går ud på at få den muskelmasse, som din arm har tabt under hvileperioden, tilbage i fuld funktion uden, at du kommer til at beskadige armen igen.

Øvelser og måske massage

Fysioterapeuten vil give dig nogle øvelser, som skal hjælpe musklerne tilbage i form. Det er derfor vigtigt, at du lytter nøje til instrukserne, du får.  Du må hverken overdrive med øvelserne – eller være doven! Hvis din fysioterapeut siger, at du skal udføre en bestemt øvelse i 15 minutter hver dag, så er det 15 minutter dagligt. Ikke 10 minutter eller 20 minutter. Nej, det er ikke pedanteri. Det handler om, at muskler og væv skal have lov til at restituere sig, når de bliver udsat for belastning – samtidigt med, at belastningen skal gå lige præcist så langt, at musklerne styrkes. Det er en balancegang. Derfor skal du lytte til din fysioterapeut i København.